Osteopatisk behandling af babyer

8 – 40% af alle spædbørn får kolik. Kolik defineres som:

“Skrigeture hos et i øvrigt rask spædbarn i trivsel i >3 timer per dag, >3 dage per uge i >3 uger (Wessels kriterier)” (www.sundhed.dk).

Når vi undersøger dit barn, er det altid vigtigt for os at udelukke tilstande som kræver tilsyn af en læge. Dette kan være:

  • Navlebrok
  • Lyskebrok
  • Spiserørsbrok
  • Infektioner
  • Fraktur (brud på knogler)

Hvis vi ser tegn på ovenstående i vores undersøgelse af barnet, vil vi altid sende jer tilbage til egen læge. Hvis vi ikke finder tegn på ovenstående, vil vi starte undersøgelsen med en snak omkring barnets trivsel. Her vil vi komme ind på:

  • Fødslen: Var den hurtig? Lang? Stod barnet skævt i bækkenet? Blev der anvendt tang eller kop? Endte det med akut kejsersnit?
  • Amningen: Sutter barnet korrekt ved brystet. Tager det tilstrækkeligt på? Kan barnet bruge sut? Gylper barnet? Får barnet flaske
  • ?Fordøjelsen: Er der fine afføringer? Døjer barnet med luft i maven? Er barnet uroligt eller trækker benene op til brystet inden afføring. Græder barnet, når det skal af med afføring eller prutter?
  • Motorik: Kan barnet ligge med hovedet til begge sider? Kan det lide at ligge på maven? Græder barnet, når det skal have tøj af og på?
  • Søvn: Hvordan sover barnet? Kan det selv falde i søvn? Hvor ofte spiser det om natten? Sover det uroligt?

Når vi har afdækket alle spørgsmålene, begynder vi selve undersøgelsen af barnet. Dette foregår ofte afklædt kun iført ble ved første konsultation. Barnets umiddelbare bevægelser observeres. Nogle babyer ligger i C-form. Andre babyer ligger med hovedet drejet til den ene side. Alle disse observationer giver os indikationer om, hvor problemerne sidder. Nogle babyer kan ikke lide at ligge på maven og ser besværede ud ved hovedløft.

Vi tjekker barnets bevægelighed ved at bevæge alle store led igennem og mærker efter bevægeindskrænkninger. Som osteopater er vi trænet i at mærke, hvad der føles “normalt”, og hvad der føles “låst”. Vi mærker desuden på bindevævet omkring organerne, idet blodforsyningen og nerveforsyningen til organerne løber igennem dette bindevæv, hvorfor en god bevægelighed af bindevævet er nødvendigt for en god funktion af organerne. Til sidst mærker vi på kraniet. En fødsel kan være voldsom for et spædbarn, og der kan efterfølgende være spændinger mellem kranieknoglerne.

Et vigtigt område for bl.a. fordøjelsen er området omkring de øverste nakkehvirvler. Vagus nerven, som er vores 10. kranienerve har stor betydning for en god fordøjelse. Den løber ud gennem et hul i kraniet tæt på den øverste nakkehvirvel, hvorfor god bevægelighed i dette område er essentielt.

Ved synkeproblemer, er dette område også vigtigt, idet vores 9. kranienerve, n. glossopharyngeus også kommer ud gennem kraniet sammen med vagusnerven. Disse styrer vores evne til at synke maden uden at få den i den gale hals. Spændinger omkring kranienerve 5, 7 og 12 kan give sutteproblemer, som kan vise sig ved, at babyen har svært ved at stimulere brystet ordentligt. Moderen kan få smerter i brystet pga. forkert sutteteknik, og desuden kan babyen ikke tage sut. 

Motorikken testes og vi kigger efter asymmetri i barnets bevægelser og evnen til at holde hovedet. Babyer med låsninger/spændinger i nakke og brystryg kan have svært ved at løfte hovedet, ligger uroligt på maven og begynder hurtigt at græde i maveliggende.

Når vi har afdækket den enkelte babys bevægeindskrænkninger begynder selve behandlingen, som foregår ved meget blide stræk af bindevæv, muskler, arterier og nerver samt let mobilisering af leddene. Ved de første par behandlinger, kan babyen græde, når ømme områder undersøges og behandles, men efter et par behandlinger, ligger mange babyer og nyder behandlingen.

Et typisk behandlingsforløb er på ml. 2-6 behandlinger afhængig af problemets størrelse. Der ses ofte fremgang allerede efter 1. behandling.

Vi giver ofte hjemmeøvelser med hjem, så I selv kan stimulere babyen derhjemme og holde behandlingseffekten ved lige.

Videoer

Osteopatisk behandling af 11 dage gammel baby
Øvelser til baby med fordøjelsesproblemer

Vi behandler

Eksempler på typiske problematikker, vi behandler.
Har du smerter/gener tøv ikke med at kontakte os.